Renholmen stärker positionen i Finland

2017-06-22

Renholmen har fått förtroendet att göra en omfattande uppgradering av Isojoen Sahas råsortering i finska Isojoki. I leveransen ingår bland annat enstycksmatare, kamerasystem och positionerande anslag. 

– Det här är ytterligare ringar på vattnet efter våra leveranser till Lappi Timber och Junnikkala Oy i Oulainen. Vi är helt klart en kraft att räkna med på den finska marknaden, säger Bernt-Ove Andersson, marknadschef på Renholmen.

 Isojoen Saha är ett familjeägt sågverk i Isojoki i södra Österbotten. Företaget har funnits i 60 år och producerar 130 000 m3 furu- och granvirke varje år. För att öka produktionen krävs en ordentlig uppgradering av råsorteringen. Enligt Esa Hakamäki, vd för Isojoen Saha, föll valet på Renholmen efter att man studerat Renholmens lösningar både i Sverige och Finland. 

– Vi såg en hel del imponerande lösningar, särskilt i deras tidigare projekt här i Finland men också i Sverige. Vi känner oss övertygade om att Renholmens lösningar kan hantera både mindre och större dimensioner, i samma sågverk och med minimala problem. Renholmen är en pålitlig partner och vi bedömer att de bäst kan möta våra behov utifrån en tight tidsplan, säger Esa Hakamäki. 

Förutom enstycksmatare, kamerasystem och positionerande anslag kommer Renholmen att bygga om fackdelen med softBin som ger en skonsammare facktömningsfunktion. Dessutom kommer Renholmen att byta ut den befintliga bombanan hos Isojoen Saha mot en klaffsortering. 

– Med klaffsorteringen kan man köra betydligt snabbare än med bombana. Den finska marknaden har länge hållit sig till den äldre varianten av sorteringstransportör. Men på sista tiden har vi äntligen kunnat se ett genombrott för klaffsorteringen. Överlag händer det mycket inom den finska sågverksindustrin nu. Utvecklingen tar nya steg och det känns spännande att få se det på nära håll och bidra med vår kunskap och erfarenhet, säger Bernt-Ove Andersson. 

Men det var inte bara själva lösningarna som fick Isojoen Saha att välja Renholmen. Kvalitet och trygghet var också viktiga faktorer. 

– Vi har sett att Renholmens produkter håller över tid. Att de erbjuder service och stöd även efter driftsättningen hjälper oss dessutom att få ut mesta möjliga av lösningarna och nå våra mål om ökad produktion. Och trots att alla här inte talar svenska så har samarbetet flutit smidigt, säger Esa Hakamäki. 2/2  

Leverans och driftsättning sker i juli 2017. 

Mer information ges av: 

Bernt-Ove Andersson, marknadschef, Renholmen 

Telefon 076-836 08 56 

Esa Hakamäki, vd, Isojoen Saha 

Telefon +358 40 548 6040 

FAKTA RENHOLMEN: Renholmen AB med huvudkontoret i Byske, Sverige, grundades 1952 och är en av Europas ledande leverantörer av virkeshanteringsutrustning till såg- och vidareförädlingsindustrin. Med en mångårig historia av framgångsrika koncept har företaget sedan 1972 genomfört drygt 1200 leveranser till kunder i hela värden, men framför allt i och runt Norden. Bolaget omsätter drygt 100 MSEK per år. Under åren har Renholmen förvärvat Eve maskiner, Smedbolaget, Hammars, Forslunds Maskin och Vitech. Renholmen har idag cirka 35 egna anställda inom mekkonstruktion, automation, projektledning, service, marknad, inköp, administration.