Skip to main content

Stora maskiner med hög fart var det som lockade Glen Axelsson till Renholmen. Som automationstekniker sysslar han främst med programmering och driftsättning av anläggningar och maskindelar.

– Det är roligt att få åka till en anläggning och se hur det vi förberett uppträder i verkligheten. Inget kan slå det. Man känner en enorm stolthet när man ser samarbetet mellan de olika delarna i anläggningen och veta att man varit en del av det.

När ett nytt projekt startar ritar elkonstruktörerna upp anläggningen och sedan tar automationsteknikerna över och skapar hårdvaran med nätverk, omformare, plc och noder.  Efter det läggs olika poser till programmässigt och signalerna mellan styrsystemen sys samman. En annan del i arbetet är att adressera omformare, kontrollera alla in- och utgångar samt ser över det elektriska så det stämmer med ritningarna. Även apparatskåp som ingår i projektet testas.

– Vi testkör mycket innan leveransen och på så sätt sparar vi mycket tid när vi kommer till anläggningen eftersom vi vet att våra apparatskåp är korrekt kopplade. Sedan börjar det roligaste vilket är att börja röra på alla delar.

Glen har tidigare jobbat som konsult inom automation och då med programmering av styrsystem, elkonstruktion och programmering av applikationer för datorer – allt med någon anknytning mot automation. Han utförde även mindre konsultjobb till Renholmen.

– Jag kände att jag ville utmana mig själv lite mer och att börja på Renholmen kändes som ett steg i rätt riktning för den personliga utvecklingen. Sedan var det stora maskiner med hög fart som lockade.

Han trivs bra på Renholmen och uppskattar kollegorna och det sköna arbetsklimat som råder. Han gillar att det är högt i tak, att det finns möjlighet att kunna vara med och påverka och kunna bidra med något som uppskattas av kunderna.

Själva sågverksbranschen tycker han är både spännande och utmanande. Att åka ut till en anläggning, få se de första bitarna åka genom anläggningen och hur olika maskindelar samarbetar och producerar tycker han är oslagbart.

– Det är många saker som ska klaffa för att det ska fungera smidigt. Sedan att få sitta och finjustera för att få sakerna att producera så bra som möjligt är väldigt roligt. Man känner sig stolt.

Trots att han jobbat på Renholmen sedan 2017 och varit ute på många olika anläggningar så har en nyligen driftsatt anläggning imponerat stort på honom.

– Kaploppen i Hasselfors minns jag särskilt väl, vilken otrolig lösning. Vi delar biten i två delar och tar tillbaka ena biten och optimerar den ytterligare genom att ta upp den efter trimmern. Sedan släpper vi ner den framför kapsystemet igen. Det är så mycket som ska samarbeta för att det ska fungera och det var sjukt roligt att få se resultatet, säger han lyriskt.

Som automationstekniker tycker han det är bra att vara lite envis, nyfiken och lyhört, men framför allt inte vara rädd för att göra fel.

– Ibland måste man sätta sig ner och diskutera med kollegor och ta in deras erfarenhet eller observationer för att se om det finns en bättre lösning än den man själv tagit fram. Man får inte ge sig när något inte fungerar första gången eller känna sig dum när man gör fel. Det är bara att lära sig och gå vidare.

Eftersom automationstekniker är ute på många olika anläggningar menar Glen att han hela tiden lär sig nya saker och hittar bättre lösningar. Att sträva efter att få saker att gå så bra som möjligt är något som håller honom motiverad och växer i sin roll.

– Jag har jobbat mycket med kapsystemen och tycker de olika delarna som ingår i detta är roliga att arbeta med. Utvecklingen den sista tiden har varit helt otrolig.

Enligt Glen kommer arbetet som automationstekniker alltid finnas. Det enda som kommer förändras är att det hela tiden kommer ny teknik som höjer ribban till nya höjder.

Leave a Reply

Close Menu