Metsä Fibre, en del av Metsä Group, gör den hittills största såginvesteringen i finsk historia och bygger Nordens största sågverk i Rauma, Finland, för 2,2 miljarder. Renholmen har fått förtroendet att leverera två kompletta råsorteringar med ströläggare och är därmed en av de största enskilda maskinleverantörerna.

– Det här är vår största order någonsin och den är återigen ett kvitto på att vi är en absolut världsledande aktör vad gäller virkeshanteringsutrustning. Anläggningen kommer att vara en föregångare i branschen både inom teknik och effektivitet, säger Per Jonsson, vd på Renholmen AB.

Det är skogskoncernen Metsä Group som investerar 200 miljoner euro, motsvarande 2,2 miljarder, i ett som beskrivs som världens modernaste sågverk. Anläggningen är placerad sydvästra Finland och kommer ha en produktionskapacitet på 750 000 kubikmeter sågad trävara per år.

– Nästa generations sågverk som ska byggas i Rauma är ett stort steg framåt för hela industrin. Den nya teknologin möjliggör en övergång från arbetsstationer till kontrollrumsövervakning och kontinuerlig drift, säger Ismo Nousiainen, vd på Metsä Fibre, i ett pressmeddelande.

Renholmen ska leverera två råsorteringar, strö- och vagnhanteringssystem med mellanlagring. Totalt ska cirka 230 maskinenheter levereras till den 300 meter långa anläggningen.

– När vi väljer partner värderar vi säkerhet, kvalitet och pålitlighet och vi litar på Renholmen att uppfylla alla dessa kriterier. Vi bygger världens mest moderna sågverk i Rauma, Finland, och har valt Renholmen för att leverera två råsorteringar och ströläggare med den senaste tekniken, säger Harri Haapaniemi, projektledare på Metsä Rauma.

Pågående order på över 600 miljoner

Under de första månaderna av 2020 lyckade företaget ta hem totalt fyra stora affärer och ett flertal mindre. Renholmen gör ett historiskt första kvartal med ett ordervärde på över 600 miljoner kronor.

– Vi ser fortfarande inget slut på orderingången. Trots att vi har en stor orderstock kan vi fortsätta att serva marknaden, så absolut inga dörrar är stängda, säger Bernt-Ove Andersson, marknadschef på Renholmen AB.

Leave a Reply

  • Engelska
  • Finska
  • Ryska
  • Svenska