I början av maj började Urban Vikström som säljare på Renholmen. Han har jobbat 20 år i sågverksbranschen med produktion och underhåll och nu såg han en möjlighet att stanna kvar i branschen, men att inrikta sig mer mot tekniken.

– Jag har ett stort teknikintresse och för mig blev det en naturlig väg att gå för att få jobba och utvecklas med det som intresserar mig, säger Urban Vikström.

Uppdrag inom sågverksindustrin

Under elva år jobbade Urban Vikström på SCA Munksunds sågverk där han började som optimerare och var länken mellan produktion och marknad. Efter en tid gled han över till att arbeta mer med vidareförädlade produkter.
– Från början hade SCA Munksund ingen egen förädling utan allt lades ut på entreprenad och vi hade legoproduktion på flera ställen i Norr- och Västerbotten, bland annat på Industriträ i Byske, Jörnträ och Bodensågen, säger Urban Vikström, som även arbetade i Kina under en period då SCA Munksund hade tillverkning i landet.
När företaget 2007 investerade i en komponentfabrik för tillverkning av fingerskarvade och laminerade fönster blev Urban Vikström fabrikschef för den nya fabriken.
Från 2011 och sex år framåt arbetade han på Stenvalls Trä som produktionschef vid sågverket i Sikfors. Från början hade han ansvar för vidareförädlingen och senare för all produktion.
De sista tre åren drev han egen konsultfirma där han gjorde uppdrag inom sågverks- och gruvindustrin inom produktion och produktivitetsoptimering.

Vill utveckla branschen

Det som lockade Urban Vikström att ta jobbet som säljare på Renholmen var att han under flera år jobbat med produktion och underhåll, och har ett stort teknikintresse. För honom var det ett naturligt steg att ta.
– När man jobbar inom produktion ligger fokus mer på problemområden och i detaljer i en linje än på linjen som helhet, vilket man måste göra som säljare. Så det blir en ny, spännande och lite utmanande del i jobbet.
Eftersom han varit i branschen många år har han en relativt god kunskap om Renholmen som företag och Renholmens produkter.
– Det har skett en enorm utveckling av tekniken inom sågverksbranschen och Renholmen har varit en viktig del i den utvecklingen, så det känns roligt att få vara en del av ett företag som vill utveckla sågverksbranschen eftersom det finns fortfarande mycket att göra. Under de senaste åren har hastigheterna i produktionslinjerna ökat markant, men verkningsgraden har inte ökat i samma omfattning och detta ser jag om en utmaning för hela branschen, säger Urban Vikström.

Leave a Reply

  • Engelska
  • Finska
  • Ryska
  • Svenska