Det nya styrsystemet är lättanvänt för operatörer, kortar ned driftsättningstider och kan användas under lång tid framöver tack vare moduluppbyggnad. De hundratals maskiner som levereras från Renholmen till Setra Hasselfors nya justerverkshyvleri styrs av de nya programmen.

Arbetet med det nya styrsystemet började 2017 och nu är en helt ny plattform utvecklad för att bygga program för maskinstyrning. Fokus är att styrsystemet ska vara moduluppbyggt för att kunna använda samma styrsystem under en lång tid framöver, oberoende på vilka nya tekniker som tillkommer, men även för att enkelt kunna använda program mellan anläggningarna.

Förkortar stopptider och driftsättningstider
– Eftersom programmen enkelt går att återanvända och vi har separerat program och parametrar kan vi korta ned driftsättningarna rejält, säger Joakim Sundström. automationschef på Renholmen AB.
Ett annat fokus är att systemet ska vara lättanvänt för operatörer. De kan få hjälp att felsöka maskinen själv innan servicepersonalen anländer, vilket förkortar stopptider. Operatörerna kan se på en operatörspanel vilka villkor som behöver uppfyllas för att maskindelarna ska starta. Det går även att se vilka givare som påverkar vardera maskindel.
– Vi använder programmerbara tryckknappspaneler och kapslade pekskärmar ute i anläggningen. Det gör oss mer flexibla jämfört med de klassiska plåtlådorna med manöverbrytare och skärm, säger Joakim Sundström.
Till det nya styrsystemet utvecklar Renholmen program för integrerad servostyrning. Programmeringen är integrerade i samma PLC som maskinstyrningen, så det är enkelt och smidigt att programmera och driftsätta.

Enkelt att uppdatera och uppgradera
Utvecklingen har gjorts med egna resurser och i vissa delar i nära samarbete med Siemens. Fortfarande används Siemens PLC för maskinstyrning, men nu görs en övergång till deras senaste styrsystem S7-1500 och programvaran TIA-portal.
Delar av programmen börjar användas inom kort och det finns många idéer om vilka moduler och funktioner som framöver ska utökas. Setra Hasselfors nya justerverk kommer i leveransen från Renholmen få de nya programmen.
De nya maskinerna som hittills har fått servostyrningen är Electro Positioner och Trimmer Electro Sinus. Även på Flexicut ersätts den gamla servostyrningen med den integrerade servostyrningen.

Leave a Reply

  • Engelska
  • Finska
  • Ryska
  • Svenska