Gå direkt till textinnehållet

Byggde om hyvelintag – fick effektivare produktion

Holmens sågverk i Kroksjön strax utanför Skellefteå har länge varit ett av de mer framträdande sågverken i Norrlandsregionen. Hit har Renholmen levererat en ombyggnation av ett hyvelintag.
– Det har skapat en effektivare process, säger Bernt-Ove Anderson, marknadschef på Renholmen.

Holmen Kroksjön är ett väl utvecklat sågverk med hög branschkompetens för produktion av vidareförädlade och kundanpassade produkter för bygghandeln, byggföretag och industrier. Förutom produktion av sågade och hyvlade trävaror har anläggningen i Kroksjön stort fokus på förädling av byggprodukter, med alltifrån målning till tryckimpregnering. Även en linje för industrianpassade byggkomponenter ligger på samma område i Kroksjön.

Här har Renholmen nyligen byggt om ett av hyvelintagen. Det innebär funktioner som vakuumplock som plockas av virkesskikten från paketet på intaget, skiktmottagning, enstycksmatning, villkorsvändning för att få rätt sida upp inför hyvling, utsortering av undermåliga virkesbitar samt hyvelinmatare, som matar in virkesbitarna till hyveln, som har en hastighet av maximalt 250 meter per minut.

Projektet är en del av Renholmens vidareförädlingsdel, som ursprungligen kommer från Forslunds Maskiner, innan företagen slogs ihop 2010.

– Efter en rad tidigare projekt och ett gott samarbete med Holmen Kroksjön har vi i och med den här affären fått förnyat förtroende. Det är vi stolta och glada över, säger Bernt-Ove Andersson.