Gå direkt till textinnehållet

Frank – Renholmens man i Centraleuropa

Frank Rasimowitz är sedan i april Renholmens säljare i Centraleuropa. Han har jobbat i sågverksbranschen på olika sätt sedan 1989.
– Renholmen har stora möjligheter att slå sig in på marknaderna i Tyskland och Österrike, säger han.

Frank Rasimowitz bor i Kirchweidach öster om München, åtta kilometer från den österrikiska gränsen. Och det är ett strategiskt läge för honom. Därifrån har han nära till många presumtiva kunder i både Tyskland och Österrike, som kan vara intresserade av Renholmens erbjudande.

– Jag reser mycket, är ute på vägarna två-tre dagar i veckan, säger han.

Frank har arbetat inom sågverksbranschen i olika roller i hela sitt vuxna liv, sedan han utbildade sig till ingenjör i träteknik. Att han nu jobbar för svenska Renholmen och dess ägare Arat, är kanske ingen slump.

– Jag har alltid gillat Sverige och det är lätt att arbeta med svenskar, de är mer avslappnade än tyskar, skrattar han.

Det som enligt honom talar för att Renholmen har stora chanser att ta marknadsandelar i inledningsvis Tyskland och Österrike är deras högklassiga produkter.

– Det känns tryggt för mig att sälja högkvalitativa lösningar. En produkt som ROSY kan till exempel nästan inget annat företag i Europa erbjuda vad jag vet. Sedan är det ju upp till mig att hitta kunder som Renholmens produkter passar för. I Tyskland och Österrike ser marknaden lite annorlunda ut, det är fler mindre sågverk här än i Sverige, förklarar han.

Utöver att arbeta för Renholmen och Arat undervisar Frank också i träteknik med inriktning mot sågverksindustrin på en arbetsledarskola i Kuchl, nära Salzburg.

– Jag har gjort det i åtta år och det är väldigt givande. Att vara pedagog och att sälja har vissa likheter, så de olika tjänsterna befruktar varandra, säger Frank.

När Frank inte jobbar spenderar han gärna tid med sin fru och sina två barn, en son på 20 år och en dotter på 16. Och åtminstone sonen verkar han ha lockat till sågverksindustrins sköna värld.

– Han har varit med mig på jobbet då och då sedan han var liten. Nu jobbar han med IT, men han är intresserad av träteknik och digitalisering är ju en stor del av sågverkens vardag i dag, så en dag kanske vi jobbar tillsammans, säger han.