Gå direkt till textinnehållet

Möt Hans Eriksson – säljare

Han är som en uppslagsbok när det kommer till sågverk och virkeshanteringsutrustning. Många säger att det som inte Hans Eriksson vet är inte värt att veta. Själv ser han det som en resa där han lär sig något nytt varje dag.

– Ingen dag är den andra lik och man blir aldrig fullärd. Sedan är det riktigt kul att se det som en gång skissades bli genomfört, och i de flesta fall blir det väldigt bra.

I stort sett är han uppvuxen på sågverk då hans pappa jobbade som projektledare/produktionschef på SCA Bollsta. Som Hans kan minnas tog hans pappa jobbet på största allvar och var inte sjukskriven en enda dag. Sonen gick i sin fars fotspår och började jobba på Hammars mellan åren 1984–1997 och hamnade på Renholmen då Hammars och Renholmen fusionerades. Då bytte han bara visitkort och fortsatte jobba.

– Jag trivs väldigt bra på Renholmen med arbetskamraterna och den höga kompetensen rakt igenom hela företaget. Det finns en enorm vilja att alltid agera seriöst och professionellt.

– Eftersom vi säljer projekt så involveras hela företaget och även om Renholmen numera är ett ganska stort företag, så jobbas det gränslöst över alla avdelningar. Det är en ganska platt organisation.

I sin roll har han täta kundkontakter och reser ganska mycket, främst i Norden. Han fångar upp kundernas behov och hittar lösningar på deras problem ur Renholmens stora sortiment. Han är också inblandad i att ta fram underlag till företagets offertingenjörer och sätter slutligen ihop offerter.

Utöver detta jobbar han även en hel del med eftermarknad ner på reservdelsnivå.

– Även om många sågverk är till grunden ganska lika så är inget en exakt kopia av det andra. Jag ser det som en ständig utbildning ner på skruv- och mutternivå. Det innebär att jag sällan är utan svar när kunder frågar om detaljer. Allt detta gör att det är ett mycket varierande arbete.

Sedan flera år tillbaka går branschen på högvarv och det finns mer att göra än någonsin för Hans och hans kollegor.

– Eftersom trä ett naturligt material så har branschen ännu mer potential att utvecklas i framtiden, vilket borgar för en god framtid.

Bild: Hans Eriksson laddar för att berätta om Renholmens produkter på branschmässan Ligna 2023, Tyskland.