Gå direkt till textinnehållet

Ökad produktion och bättre arbetsmiljö i Ingarp

Renholmen har installerat en trippelläggare och en strömottagare på Ingarps Trävaror utanför Eksjö. Med lösningarna kan sågverket kan producera betydligt större volymer i en mycket bättre arbetsmiljö.
– Det känns kul att leverera teknik som gör så stor skillnad, säger Hans Eriksson, säljare på Renholmen.

Renholmen hade Ingarps – som i dag har 82 anställda – som kund för första gången redan 1998. Då handlade det om en leverans av en ströläggare. I början av 2023 uppgraderade Renholmen Ingarps ströläggare med bland annat en dubbelverkande stegmatare, fler bufferttransportörer samt att Turbomataren fick en eldrift. Insatserna ledde till bättre tillgänglighet och bättre arbetsmiljö.

I år togs så nästa steg, installationen av trippelläggare med en rejält tilltagen presspaketering och strömottagare. Bakgrunden var att sågverkets paketering var sliten, omodern, trång och hade låg kapacitet. De nya lösningarna byggdes i en tom lokal som ligger vägg i vägg med justerverket.

– Lokalen där vi installerade trippelläggaren är ljus och fräsch, det är en otrolig skillnad mot tidigare och blir en helt annan arbetsmiljö, säger Hans Eriksson.

Renholmens unika och patenterade trippelläggare har tre utläggningsarmar och överlägsen kapacitet tack vare sin exakt uträknade hastighet och noggrannhet.

På Ingarps finns nu också en modern strömottagare från Renholmen, som med hjälp av en kamera sorterar bort dåliga strön, en så kallad Stick Inspector. Den ger en effektivare produktion med färre stopp.

– Man kan säga att vi moderniserat halva justerverket. Det som återstår är inmatning och sortering som vi hoppas få gå vidare med i framtiden, säger Hans Eriksson.