Gå direkt till textinnehållet

Ökade volymer i Haslestad med hjälp av Renholmen

Renholmen har levererat lösningar för ströläggning och råsortering till Bergene Holms sågverk i Haslestad, i södra Norge.
– Nu kan de producera betydligt större volymer än tidigare, säger Leif Pettersson, projektledare på Renholmen.

Bergene Holm anlitade Renholmen för att modernisera sina system för råsortering och ströläggning. Projektet inleddes hos kund och ett övertagandeprov – en verifiering som visade att tekniken fungerade som avtalat – genomfördes vecka 36. Utöver större volymer är de stora fördelarna med Renholmens moderna lösningar att sågverket i Haslestad nu har ett automatiserat truckmellanlägg och scanning av virket.

– De har tidigare skött truckmellanläggen manuellt, vår automatisering sparar tid och minskar arbetsbelastningen för truckförarna, säger Leif Pettersson och fortsätter:

– Scanningen av virket i råsorteringen gör att defekta bitar av bräder kapas bort automatiskt, det sparar tid och innebär en kvalitetssäkring.

Efter en tids testande av anläggningarna skedde ett övertagandeprov vecka 36 och där överträffade Renholmens lösningar förväntningarna. I testet för råsorteringen klarade anläggningen målet med råge. Renholmens ströläggare klarade även denna provet med marginal.

– Vi fick applåder för siffrorna på plats när de redovisades, vilket givetvis var mycket trevligt, säger Leif Pettersson.

Bergene Holms övertagande av anläggningarna – när de tar fullt ansvar för driften och ägandet – sker när sågverket når 100 procent. Planen är att det ska ske i november.