Gå direkt till textinnehållet

Större lönsamhet efter modernisering av produktionen

Renholmen har under fjolåret levererat en råsortering till AB Hilmer Andersson i värmländska Åmotfors nära norska gränsen. Sommaren 2025 levereras en ny ströläggare.
Resultatet blir ökad produktion, större lönsamhet och en bättre arbetsmiljö.

Renholmen och AB Hilmer Andersson har samarbetat sedan 2021 och redan har flera projekt genomförts. Bland annat levererade Renholmen en råsortering till sågen sommaren 2023, som har driftsatts och trimmats in under hösten. Råsorteringen är en hel linje som innehåller olika maskiner och lösningar som tar hand om det råa, otorkade virket. Detta virke ska trimmas, sorteras i längd, dimension och kvalitet och paketeras för att sedan gå in i virkestorken.

Den här investeringen innebär ökad kapacitet, större lönsamhet och snyggare och mer symmetriska virkespaket. Dessutom har arbetsmiljön blivit bättre,
Hans Eriksson, Renholmen

– Hilmer gjorde sofistikerade val som kostade en slant extra när det gällde bland annat scanningteknik, trimmer och kapsystem. Men de har inte ångrat sig. Resultatet blev högre kapacitet, stabilare drift och bättre arbetsmiljö jämfört med den tidigare trimmern som revs ut, säger Hans Eriksson, säljare på Renholmen.

Investeringen i en ny råsortering, och den effektivisering som det innebar, gjorde att även en investering i en ny ströläggare blev nödvändig.

– Råsorteringen var gammal och behövde bytas ut. När den investeringen var gjord kunde man öka takten ordentligt, men då hamnade flaskhalsen längre fram i anläggningen i stället – i ströläggningen, säger Hans Eriksson.

Med en ny ströläggare får man även bättre virkespaket inför att de ska gå till torkning.

– Blir det dåliga paket så torkar det sämre, vilket ger lägre kvalitet på virket. Men med den nya ströläggaren förbättrar man kvaliteten och optimerar värdet på virket – och man kan matcha råsorteringens kapacitet. Det blir en ökad takt genom hela processen, säger Hans Eriksson.

– Den här investeringen innebär ökad kapacitet, större lönsamhet och snyggare och mer symmetriska virkespaket. Dessutom har arbetsmiljön blivit bättre. Den nya ströläggaren kommer även innebära en bättre arbetsmiljö för operatörerna, då investeringen även moderniserar utmatningen och truckbolsterpåläggningen. I och med det försvinner flera manuella arbetsmoment.

– I den gamla ströläggaren lägger man in mellanlägg, så kallade truckbolster, manuellt. I dag måste operatörerna själva lyfta de tunga truckbolstren och ladda dem i en kassett, men det kommer att ersättas med en helautomatisk truckbolsterläggare. Även paketutmatningen blir ny, säger Hans Eriksson.

Han fortsätter:

– Den här investeringen innebär ökad kapacitet, större lönsamhet och snyggare och mer symmetriska virkespaket. Dessutom har arbetsmiljön blivit bättre, bland annat för ströläggaroperatören, som håller till i våningen under – där har bullret, dammet och vibrationerna från övervåningen minskat. AB Hilmer Andersson är lätta att jobba med, det blir inga långbänkar. Det är en riktigt bra kund som vi har goda relationer med.

Den nya ströläggaren levereras och installeras sommaren 2025.

I dag drivs AB Hilmer Andersson av den fjärde generationen, syskonen Nils, Kari och Karl Andersson.
– Renholmen har bra projektledning, genomförande och maskiner. Vi är väldigt nöjda med leveransen, säger Nils Andersson på AB Hilmer Andersson.