Gå direkt till textinnehållet

Uppdaterat HMI ger mer kostnadseffektiva sågverk

Renholmen arbetar ständigt med att effektivisera sågverksbranschen. Nu kommer ett uppdaterat HMI (Human Machine Interface) som underlättar för operatörerna.
– Nu får operatörerna ett enhetligt system som kan koppla ihop olika mjukvaror i en och samma plattform, säger Erik Nestrell, automationschef på Renholmen.

Renholmen har arbetat med HMI under en tid och kan nu presentera en ny version av sitt system, som ger en rad fördelar för operatörerna. Med den inbyggda webbtekniken skapas en mobil åtkomst till systemen då surfplattor kan användas direkt ute i processen.

Den ökade rörligheten som skapas för operatörerna innebär att de kan ta sig ut till maskinen med sin surfplatta för att kontrollera dess status utan att involvera fler personer. Det gör det hela mer resurseffektivt.

– Användarvänligheten når helt nya nivåer i det här systemet. Vi har skapat tydligare överblick över de olika processdelarna som visualiserar maskinerna på detaljnivå. Det gör det enklare för operatörerna att se maskinstatusen via en genomtänkt processhierarki som är byggd på kundens unika anläggning, säger Erik Nestrell.

– Användarvänligheten når helt nya nivåer i det här systemet. Vi har skapat tydligare överblick över de olika processdelarna som visualiserar maskinerna på detaljnivå. Det gör det enklare för operatörerna att se maskinstatusen via en genomtänkt processhierarki som är byggd på kundens unika anläggning,
Erik Nestrell Automationschef, Renholmen

Den nya HMI-lösningen är även fullt skalbar mellan olika enheter. Nu kan Renholmen koppla upp lokala paneler i maskinen, surfplattor, eller datorer i operatörsrum till ett och samma system. Och processen kan visas på stora tv-skärmar i operatörsrummet eller i mobilen. Ett och samma system i hela anläggningen – alltid.

– Sammanfattningsvis ger vårt uppdaterade system ett HMI som alltid har den senaste programuppdateringen oavsett vilken enhet du använder. Det kommer att leda till ökad driftsäkerhet och kortare driftstopp, vilket innebär att sågverken blir mer kostnadseffektiva. Lösningen är också användarvänligare än tidigare och inspirerande för operatörerna att jobba med, säger Erik Nestrell.