Gå direkt till textinnehållet

Uppgraderade sågverken – ökade produktionen

Sågverket Anundsjö och justerverket i Domsjö utanför Örnsköldsvik har uppgraderats med hjälp av Renholmen. Bland annat har en ny krokbana i råsorteringen bytts ut och en ströläggare moderniserats.
– Investeringen har ökat deras produktion rejält. Hela arbetsprocessen har gått utmärkt, säger Hans Eriksson, säljare på Renholmen.

Sågverken Anundsågen och Domsjö hör till familjeföretaget Högland Såg & Hyvleri, som är ett av de snabbast växande trä- och skogsindustrierna i Sverige. Anundsjö är en komplett såganläggning fram till och med torkarna, och i Domsjö justeras, paketeras och skeppas trävarorna vidare med bil eller båt. Domsjö ligger dessutom strategiskt till i centrala Örnsköldsvik, med egen kaj där båtarna kan lägga till.

– Anläggningarna är byggda på sent 1980-tal, tidigt 1990-tal och började vara slitna, berättar Hans Eriksson.

Sågverket i Anundsjö hade bland annat gammal och sliten krokbana i sin fackdel i sorteringen, så krokbanan byttes ut mot en ny klafftransportör av typen Push-Type med högre kapacitet och bättre tillgänglighet. De uppgraderade även ströläggaren med en ny elevator, längre operatörsplats och modernare skiktbildning. I Domsjö bytte man ut sin gamla krokbana i justerverket till en ny klafftransportör samt att man även moderniserade paketläggaren med en ny dubbelverkande stegmatare.

– Under semesterstoppet sommaren 2023 monterade vi alla delar och i augusti var allt i full drift. Arbetet har gått utmärkt, de kom snabbt igång och kunde öka sin kapacitet. Allt har gått enligt plan, säger Hans Eriksson.

I det här fallet har Renholmen levererat ett komplett jobb – montage, driftsättning och utbildning.

– Vi utbildar i både mekanisk kunskap och avancerad styrning. Vi har varit ett komplett team på plats och allt har gått jättebra. Personalen lärde sig snabbt och kunde komma in i det nya arbetssättet på ett bra sätt, säger Hans Eriksson.