Till perfektion
Vad avgör om du som kund är nöjd? Är det förväntningarna på kvalitet? Status? Teknik? Eller är det rentav resultatet på sista raden det egentligen handlar om? I själva verket, är det nog inte en enda faktor som avgör, utan alla sammantaget. Ända från det att vi ritade vår första maskin för över 50 år sedan, har vi jobbat efter en helhetsfilosofi. Vi vet att när allt räknas, och ingen detalj är obetydlig, blir vi bättre. Starkare. Noggrannhet driver innovation. Det bidrar till smartare lösningar, gemenskap och en annan slags framtid för våra kunder. Därför jobbar vi hårt för att du som kund ska vara nöjd. Till perfektion.
Kort om oss
Vår organisation
Vår organisation är uppbyggd av tydliga ansvarsområden, avseende såväl uppgifter som ansvar och befogenheter. Från styrelse till operativa grupper och ledningsgrupper är ambitionen att prestera på högsta nivå.
VD övergripande verksamhetsansvar och yttersta beslutsrätt i strategiska och operativa bolagsfrågor.
Marknad operativ försäljning samt strategisk kommunikation och marknadsföring. Ansvarar också för hela projektet under försäljningsfasen. Eftermarknad arbetar för att tillgodose våra kunder med service, reservdelar och att de ska ha en väl fungerande anläggning med minimala driftstörningar.
Mekanisk konstruktion design, produktion och utveckling av maskiner. Hanterar allt mekaniskt fram till tillverkningen.
Automation styrning och elkonstruktion. Jobbar i nära relation med flera underleverantörer.
Projektavdelningen ansvarar för projektet efter kontraktet är klart. För varje projekt bildas en projektgrupp med personal från de flesta av våra avdelningar med en projektledare som huvudansvarig.
Projektavdelningen hanterar också inköpen till projekten samt serviceorganisationen, som tar hand om anläggningen tillsammans med kunden efter att projektet är avslutat. Projektavdelningen har också hand om dokumentationen till projekten.
Administration ansvarar för ekonomi, data och personalrelaterade ärenden.
Kompetenser
Säljare
Har förmågan att förstå kundernas behov och att kunna erbjuda rätt lösning.
Offertingenjörer
Omsätter kundernas olika önskemål till lösningar. Görs i form av layouter, tekniska specifikationer och kostnadskalkyler.
Projektledare
Ansvarar för att leda, styra och planera projektet från kontraktstillfället till slutbesiktning
Automationstekniker
Programmerar PLCer, HMI, servon och frekvensomformare, till stor del i TIA-portal. Många program simuleras och testas på kontoret innan elutrustningen testas på verkstad för att sedan levereras till montageplatsen. Det är automationsteknikerna som startar upp, testkör och trimmar in maskinerna innan kundens övertagande.
Mekanikkonstruktörer
Konstruerar med hjälp av professionella verktyg i form av Creo och CoCreates Drafting. Ritar upp och utvecklar maskiner och utrustningar i teknikens framkant. Säkerställer också varje mekanisk del i leveransen till våra kunder.
Elkonstruktörer
Arbetar med Engineering Base som verktyg. De utreder och anpassar elutrustningen innan de konstruerar elritningen. Ritningen skickas sedan till skåptillverkare och elinstallatörer. Våra elkonstruktörer hjälper sedan till med support genom hela projektet.
Servicetekniker
Besitter kunskap om alla våra kunders anläggningar. En värdefull partner i alla skeden av utrustningens livscykel.
Projektmodell för effektiv planering och styrning
Den viktigaste förutsättningen för ett lyckat projekt är att vi både har varit lyhörda och fått förtroendet att bidra med vår kunskap och erfarenhet redan i upphandlingsfasen. Därför består säljteamet redan från start av nyckelpersoner inom alla berörda specialistområden. Inför projektstart överlämnar säljteamet projektet och ansvaret för beställarkontakterna till vår projektgrupp. Kärnan i den består i de flesta fall av samma ingenjörer som komponerat offertförslaget.
Under ledning av en av våra egna erfarna projektledare drivs projektet framåt enligt en, i varje detalj, väl genomarbetad projektmodell.
Målet är alltid att i lika hög grad uppfylla alla krav på leveranstid och ett smidigt samarbete under projektfasen som på utlovad kvalitet och prestanda när anläggningen är intrimmad och klar.
Erfarenhet och specialistkunskap
I utformningen av vår projektmodell har vi lagt en stor tonvikt vid två faktorer:
- Bemanna organisationen med komplett specialistkompetens och erfarenhet i alla steg.
- Säkerställa ett smidigt samarbete genom tydlig rollfördelning mellan alla inblandade, vilket i sin tur skapar ett smidigt samspel med beställarens projektorganisation.
Vår projektledare har till sitt förfogande ett dedikerat team från inköp, konstruktion, montage och driftsättning. Det ger oss alla förutsättningar att leva upp till överenskommelser avseende tidplaner, prestanda och kvalitet på den färdiga anläggningen.
Historia
Kraftfulla, högpresterande, precisa och samtidigt av kvalitet du inte behöver byta.
Vi har vår egen tradition. Därför tänker vi på maskiner på ett annorlunda sätt. Ända sedan 1972, har vi jobbat efter principen “bäst lämpat och bäst utfört”. Inspirationen, idéerna och innovationerna kommer från våra kunders vitt skilda behov, våra socialt begåvade ingenjörer och möjligheterna de ser tillsammans. Inga genvägar.
Här kan du se milstolparna som format oss till de vi är idag
1952 Renholmens Mekaniska Verkstad grundades i byn Renholmen. Den huvudsakliga tillverkningen bestod av hydrauliska kugghjulspumpar och reparationer.
1954 Tillverkning av baklastare åt Kewako. Senare även åt Bröderna Lundbergs.
1960 Tillverkning av lastmaskiner åt Bröderna Lundbergs.
1962 Hydrauliska timmergafflar börjar utvecklas och tillverkas.
1968 Hellgren-koncernen köper företaget. Ett 20-tal anställda tillverkar timmergafflar och formverktyg för Skega AB.
1972 Företaget flyttar till den nybyggda fabrikslokalen i Byske. Tillverkning och projektleverans av sågverksutrustning är en ny och snabbt växande bransch.
1979-80 Konkurrenterna Eve-maskiner och Smedbolaget köps upp av Renholmen.
1985 Contorta köper Renholmen som vid den tiden har ca 150 anställda.
1990 Sorb Invest köper Contorta.
1997 Troponor AB som äger konkurrenten Hammars köper Renholmen som blir ansvarig för produktgruppen virkeshantering inom koncernen. Hammars läggs ner och produkterna ingår numera i Renholmens sortiment.
1999 Carl Bennet kommer in som ägare och köper Troponor AB som samtidigt slås samman med koncernen Sorb Invest och namnändras till Sorb Industri AB, en koncern med över 900 anställda och en omsättning på ca.1,1 miljarder kronor.
2003 Renholmens produktionsenhet avyttras till FeRex AB från Piteå som tar över tillverkningen. De köper maskinerna, övertar delar av personalen och flyttar hela sin verksamhet till Byske. Renholmens Mekaniska Verkstad AB blir fr o m nu ett rent teknikföretag utan egen tillverkning.
2004 Renholmens Mekaniska Verkstad AB byter namn till Renholmen AB eftersom företaget inte innehåller någon verkstad längre.
2007 Sorb Industri ombildas till affärsområdet ”Sågverksutrustning” inom Lifco AB. Sammantaget har Lifco en omsättning på drygt 5 miljarder kronor med 2 300 anställda.
2010 Renholmen AB och Forslunds Maskin AB går samman till ett företag under namnet Renholmen AB som breddar sitt utbud till att även omfatta virkeshantering för all slags vidareförädling inom träindustrin.
2016 Provator förvärvar Renholmen AB och AriVislanda från Lifco-koncernen. Almab Storvik AB tillhör redan Provator och de tre företagen ingår i en gemensam ägarstruktur i bolaget ARA Technology Group AB.
2018/19 Storskogen AB förvärvar ARA Technology Group AB (ARAT), som består av Renholmen AB, AriVislanda och Almab Storvik AB från Provator. Under början av året 2019 förvärvades även Ingenjörsfirma Gösta Hedlund AB och automationsbolaget Milltech till ARAT.